navigatiemenu

21 juni 2023

Schrijven bij een tekening

Meestal schrijf ik eerst en gaat er daarna iemand bij tekenen. Maar het kan ook andersom: ik zie een tekening die me inspireert tot het schrijven van een verhaal of een gedicht.

Laatst kreeg ik van mijn neef Philip een mapje tekeningen van de negenjarige Reva toegestuurd. Ik vond ze zo mooi dat ik er een paar heb uitgekozen om een versje bij te schrijven. Hieronder kun je de tekeningen zien en de versjes lezen.

Dank je wel voor de inspiratie, Reva!

 

21 juni 2023
Zuurpruim

 

 

21 juni 2023
Hartsvriendinnen

 

 

6 juli 2022
Gered!Kinderboekenweektip
Deze week heb ik de laatste hand gelegd aan een nieuw prentenboek samen met illustrator Mattias De Leeuw (Lannoo Tielt, september 2022). Onze samenwerking met Later als ik groot ben als resultaat smaakte naar meer en aan het eind van der zomer verschijnt Gered!, een prachtig prentenboek over Arend, die met nest en al van een smeltende ijsberg glijdt en de zee in plonst. Hij kan vliegen, maar de luiaard, de olifant en het wildebeest hebben geen vleugels. Waar moeten zij naar toe als hun eiland straks in zee verdwijnt? Een voorleesverhaal over de opwarming van de aarde én de kracht van vriendschap en samenwerking.

22 juni 2022
Zilver voor VlinderHoera, zilver en brons voor onze vlinders!
Al varend over het Amsterdamse IJ werden eind juni de winnaars van Griffels en Penselen in het zonnetje gezet. Onze vlinders bleken hoogvliegers, zowel Toen rups een vlinder werd (met Naomi Tieman, illustraties Djenné Fila) als Tintelvlinders en pantoffelhelden (met zeven andere dichters, illustraties Sanne te Loo) vielen in de prijzen. Tintelvlinders en pantoffelhelden kreeg een Bronzen Griffel én een Bronzen Penseel. Voor Toen rups een Vlinder werd mochten Naomi Tieman en ik samen een Zilveren Griffel in ontvangst nemen. Kijk voor ander werk van Naomi Tieman op www.naomitieman.nl

BETTE'S BERICHTEN

Bette's berichten

15 maart 2022
seks is niks geksSeks is niks geks (vormgegeven door Steef Liefting) is verkozen tot een van de 33 Best Verzorgde Boeken van 2021. Het boek zal te zien zijn op de gelijknamige tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam en wordt opgenomen in de catalogus, die dit jaar wordt ontworpen door ontwerpersduo PutGootink.

Gefeliciteerd, Steef!

18 december 2021
Later als ik groot benGeweldig nieuws: Later als ik groot ben staat op de longlist voor de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur, een nieuwe Vlaamse prijs die in maart 2022 voor het eerst wordt uitgereikt.
Halverwege januari wordt de shortlist bekend gemaakt, dan dingen nog vijf van de vijftien titels die nu op de longlist staan mee naar de prijs. Meer weten? Kijk op https://www.deboon.be

November 2021
Kinderboekenweek
KINDERBOEKENWEEK!
Dit jaar stond helemaal in het teken van Tiril en de toverdrank, het kinderboekenweekgeschenk van 2021, dat speelt in de Vikingtijd. Het verscheen in een oplage van maar liefst 332.585 exemplaren.

In de Kinderboekenweek bezocht Bette scholen, boekhandels en bibliotheken om over Tiril en de toverdrank te vertellen. Hoe kwam ze op het idee voor het verhaal? Hoelang duurde het om het te schrijven? Komt er nog een nieuw verhaal over Tiril en Thialfi? Natuurlijk las Bette ook stukjes voor.

Bette Westera opening Kinderboekenweek
Bette Westera opening Kinderboekenweek Bij de opening van de Kinderboekenweek op basisschool De Molenwiek in Haarlem.

 Bette Westera's Minkels
Twee Minkels, Fjalar en Galar, die in het verhaal een belangrijke rol spelen, reisden met Bette mee het land door. Hier zitten ze in de bibliotheek van Deventer te wachten tot Bette hen aan de kinderen voorstelt.

Recensenten over Tiril en de toverdrank
‘Aan het hele verhaal kun je proeven dat vertellen Westera op het lijf is geschreven.’
Sanne de Graaf, hebban.nl

‘Hoe mooi is het dat de Noorse mythologie toegankelijk kan worden voor de jeugd.’
Linda Bennetts, hebban.nl

‘Bette Westera schreef met het Kinderboekenweekgeschenk 2021 Tiril en de toverdrank een verhaal waarin de Noorse mythologie een hoofdrol opeist. De goden spreken vooral via verzen. […] Met die soepele rijm, een genre dat meervoudig Gouden Griffel-winnares Westera tot in de finesses beheerst, is dit geschenk deels een ode aan het dichten.’
Jaap Friso, jaapleest.nl

‘Bette Westera geeft het thema van de Kinderboekenweek een eigen draai.’
Pjotr van Lenteren, Volkskrant

‘Illustrator Pyhai zorgt voor sfeervolle zwart-wit-illustraties waarin ze speelt met structuren en refereert aan de Vikingtijd, met bijvoorbeeld runen. Vooral de omkaderde, paginagrote tekeningen bij de gedichten zijn sterk gecomponeerd.’
Bas Maliepaard, Trouw