navigatiemenu

BETTE'S BIO

Bette werd geboren in 1958. Al op achtjarige leeftijd wist ze wat ze wilde worden: juf. Ze ging naar de Pedagogische Academie (tegenwoordig PABO), stond korte tijd voor de klas en besloot toen verder te gaan studeren. In 1988 rondde ze haar studie aan de universiteit van Leiden af en mocht zich doctorandus in de Theoretische Psychologie noemen.

Maar Doctorandus B. werd geen psycholoog. Ze verhuisde met man en kinderen naar een Franciscaanse leefgemeenschap in de buurt van Amersfoort en deed daar dertien jaar lang met veel plezier huis- tuin- en keukendienst. In haar vrije tijd schreef ze verhalen, gedichten en liedjes.

Toen ze rond haar veertigste vond dat de tijd rijp was voor het zoeken van een uitgever kwam ze bij Gottmer in Haarlem terecht. Daar verscheen in 1999 haar eerste prentenboek: Wil je met me trouwen, met illustraties van Harmen van Straaten. Inmiddels heeft ze ruim vijftig boeken en nog eens drie keer zoveel vertalingen op haar naam staan. Bette schrijft, dicht en vertaalt voor iedereen die van lezen, voorlezen en voorgelezen worden houdt.

Lees hier het verhaal over Bette als baby.
Lees hier het verhaal over Bette bij de kapper.

Wil je ook schrijver worden? Hier vind je vijf tips.

Bette Westera

VRAGEN EN ANTWOORDEN

Bette heeft het heel druk met schrijven. Wil je haar iets vragen? Lees dan eerst haar meest gegeven antwoorden op vragen van lezers. Misschien staat het antwoord op jouw vraag er wel bij. Als dat niet zo is mag je je vraag mailen naar info@bettewestera.nl

 1. In de binnenstad van Amersfoort.
 2. Ja, hij heet Diederik en kan heel goed gitaar spelen. Hij heeft de muziek geschreven van heel veel van Bette’s liedjes.
 3. Ja, drie, twee meisjes en een jongen. En drie kleinkinderen, twee jongens en een meisje.
 4. Al toen ik nog in mijn moeders buik zat (lees hier meer over in het verhaal Bette als baby).
 5. Nee, nooit. Bette werkt samen met bekende illustratoren als Sylvia Weve, Henriette Boerendans, Thé Tjong King, Pyhai en Djenné Fila.
 6. Ja, al een heleboel, onder andere twee Gouden Griffels.
 7. Ja, dat gebeurt wel eens. Dan ga ik even iets heel anders doen. Stofzuigen bijvoorbeeld, of wandelen, of naar de kapper (lees hier meer over in het verhaal Bette bij de kapper).
 1. Torenhoog en mijlenbreed van Tonke Dragt en Het schaap Veronica van Annie M.G. Schmidt.
 2. Joke van Leeuwen, Gideon Samson, Bibi Dumon Tak, Toon Tellegen, Ted van Lieshout, Marjolijn Hof, Maria Parr uit Noorwegen en Astrid Lindgren en Sven Nordquist uit Zweden.
 3. Nog een heleboel, ideeën genoeg!
 4. Zo:

Bette Westera

Foto Robert Elsing