Lannoo 2022 (illustraties Mattias De Leeuw)
Het was een warme dag toen Arend uit zijn ei kwam kruipen.
De zon wou maar niet ondergaan. Het was een mooi begin,
maar na een week of wat begon het gladde ijs te druipen…
Arend glijdt met nest en al van zijn smeltende ijsberg af en plonst in zee. Hij kan gelukkig vliegen, maar Luiaard, Olifant en Wildebeest hebben geen vleugels. Waar moeten zij naar toe als hun eiland straks in zee verdwijnt? Arend slaat alarm. ‘Jullie houden het niet droog,’ roept hij naar beneden, ‘bouw bliksemsnel een boot!’ Maar niemand gelooft hem. Hoe loopt dat af?
Luister naar het liedje bij het boek:
Lannoo 2021 (illustraties Mattias de Leeuw)
Later als ik groot ben ga ik heel veel dingen durven.
Koude cola drinken, ook al prikt het in mijn keel.
Olifanten zoenen op de puntjes van hun slurven.
Slapen op de zolder van een donker spookkasteel…
Durf jij in het diepe duiken zonder bandjes om je armen? Vogelspinnen te vangen in het oerwoud? Naar Saturnus te vliegen in een supersnelle raket? Nu nog even niet natuurlijk. Maar later, als je groot bent?
Luister naar het liedje bij het boek:
Gottmer 2021 (illustraties Mies van Hout)
Het baasje roept: zit! En ik zit.
Het baasje roept: blaf! En ik blaf.
Het baasje roept uit! En dan pak ik mijn riem
en ik ren op de achterdeur af…
Spinnen zitten stil te wachten in hun web, bromvliegen zoemen ongeduldig door de kamer. Luiaards hangen sloom te slapen aan een tak, mieren hebben het altijd druk. Dat is nu eenmaal de aard van het beestje. Op wie lijk jij het meest, op de brave hond of op de stoute kat?
Samsara 2021 (illustraties Barbara de Wolf)
Ergens op een eiland in de Stille Oceaan woonde Pepita, in haar zelfgebouwde boomhut. Ze had een bed om in te slapen, een stoel om op te zitten, een tafel om aan te eten en een grote, houten kast met twintig laatjes. In al die twintig laatjes zaten pleisters…
Alle dieren op het eiland weten wie Pepita is. Ze noemen haar Pleistermeisje, want altijd als iemand zich bezeert komt Pepita aanrennen om een pleister op de pijn te plakken. Die pleister helpt altijd. Tot er op een dag een vreemd beest aanspoelt dat maar blijft huilen.
Gottmer 2019, 2020 en 2021 (illustraties Noelle Smit)
Teckel Tom ligt in zijn doos. Op een wollen deken, samen met zijn broertjes en zusjes. Mama Moeps ligt ook in de doos. Ze ruikt naar buiten, want ze is net uit geweest. Teckel Tom bijt in haar oor. Dat betekent: Ik wil spelen. Niet doen, bromt mama Moeps. Ik slaap. Dan gaat de bel…
Teckel Tom heeft een nieuw baasje. ‘Hoi, ik ben jarig,’ zegt ze tegen hem, als ze hem uit zijn doos tilt. ‘Dag Jarig, ik ben Tom,’ wil Teckel Tom tegen haar zeggen, maar hij durft niet. Nog niet. In het huis van Saar is alles nieuw en het ruikt er vreemd. Helemaal niet meer naar Mama Moeps.
Lees ook Pak die bal, Teckel Tom! waarin Papa Pablo Teckel Tom leert apporteren. Maar als hij de bal in de vijver gooit vertikt Teckel Tom het om hem te gaan halen. En Ben je ziek, Teckel Tom? waarin Teckel Tom opeens wel héél vaak naar buiten moet.
Gottmer 2016 (met houtsneden van Henriette Boerendans)
Hangend aan mijn apenstaartje zwaai ik met een apenvaartje door het bos, van tak naar tak. Langs bananen die ik pak, en langs grote kokosnoten, die ik met mijn blote poten openbreek of openkrak…
Hoe beweegt een aap? Wat doet een beer in de winter? En waaraan herkent een zebraveulen zijn of haar eigen moeder? Het staat allemaal in dit boek. Je kunt er niet alleen de zesentwintig letters van het alfabet, maar ook zesentwintig heel bijzondere dieren door leren kennen en herkennen.
Gottmer 2012 (illustraties Thé Thong Khing)
Er woonde eens een ridder in een Middeleeuws kasteel.
Hij had geen baard. Die baard was blijven steken in zijn keel.
Nu hadden in de Middeleeuwen alle ridders baarden.
Die hoorden ze te hebben, net als harnassen en zwaarden…
Omdat Ridder Roderik geen baard heeft mag hij niet mee op drakenjacht. Hij moet thuis de zwaarden poetsen en het eten koken. Hij telt niet echt mee, vinden de andere ridders in het kasteel. Maar Jonkvrouw Carolina denk daar anders over. Ridder Roderik kan namelijk iets met draken wat niemand anders kan.
Gottmer 2014 (illustraties Thé Thong Khing)
Roverhoofdman Rimpelbaard had twee brutale zonen, zeven zakken zilverwerk, een kist vol blinkend goud, een heel gehoorzaam dochtertje, een hol om in te wonen, een linkerbeen van vlees en bloed, een rechterbeen van hout, een glimmend zwaard, een doffe dolk, twee pas geslepen messen en heel veel rum, in eikenhouten vaten en in flessen…
Als roverhoofdman Rimpelbaard sterft, doen zijn brutale zonen alles wat hun vader hen verboden heeft. Betalen voor hun brood, paardrijden zonder zadel en levensgevaarlijke krokodillen kietelen. Gelukkig hebben ze een heel gehoorzaam zusje.
Lannoo 2021 (illustraties Martijn van der Linden)
Om hoe je hutten met me bouwt, om hoe je pannenkoeken bakt, om hoe we stampen door de plassen, daarom vind ik jou zo lief!
Sfeervol kartonnen cadeauboekje voor en over de allerleukste en allerliefste opa’s die er op de wereld bestaan.
Lannoo 2021 (illustraties Martijn van der Linden)
Om alle knuffeltjes en kusjes die ik altijd van je krijg, om hoe je liedjes voor me zingt als ik een nachtje kom logeren, daarom vind ik jou zo lief!
Sfeervol kartonnen cadeauboekje voor en over de allerleukste en allerliefste oma’s die er op de wereld bestaan.
VOLT 2023 (samen met Naomi Tieman, illustraties: Dorien Bellaar)
Dit is de keuken van tante Yasmine.
Ze heeft het verschrikkelijk druk.
Het aanrecht ligt vol, want ze maakt een tajine,
en ík sta ernaast, op mijn kruk…
In dit huis vol versjes en verhalen is plaats voor iedereen, van zwangere mama’s tot broedende meesjes, van klussende zussen tot Marokkaanse keukenprinsessen en van appende opa’s tot walrussen zonder zwemdiploma. Kom maar binnen, de deur is open!
Luister naar het liedje over de babykamer:
Lannoo 2023 (met illustraties van Femme ter Haar)
kip wies zit op haar ei.
kip lies zit ook op haar ei.
naast kip sien
en naast kip fien.
ik wil ook een ei, tokt kip kaat.
leg er dan een, kraait haan daan.
Kip Kaat doet erg haar best om een ei te leggen, maar het wil niet lukken. Haan Daan pakt zijn ei-foon en gaat op zoek naar een ei voor kip Kaat. Hij maakt foto’s van alle eieren die hij onderweg tegenkomt en stuurt ze door naar kip Kaat, maar die vindt geen enkel ei goed genoeg. Tot Haan Daan ergens in een vensterbank een jampot ziet staan met een mooi, groot ei erin… Een vrolijk leesboek voor beginnende lezers.
Gottmer 2022 (met illustraties van Barbara de Wolf)
Hidde Haan vloog naar de maan.
Dat had een haan nog nooit gedaan.
Om tien voor vier kwam Hidde aan.
Hij landde zacht.
Het was nog nacht.
De kippen zagen Hidde staan.
Ze wuifden naar de volle maan
en tokten trots: ‘Kijk, ónze haan!’
Een boek vol vrolijke versjes over Jelle Gazelle, Doktor Boktor, Daan Das, Yasmine Mier en nog heel veel andere dieren. Om zelf te lezen vanaf het eind van groep 3. Maar je lekker laten voorlezen mag natuurlijk ook!
Mondriaanhuis Amersfoort 2022 (met illustraties van Sylvia Weve)
Het ruikt naar dode vis in het klaslokaal van bovenmeester Mondriaan. Op zijn bureau ligt een krant met vissenkoppen. Meester Mondriaan deelt tekenspullen uit.
Dit heet een stilleven, zegt hij. Goed kijken, daar begint het mee.
Zijn zoon Piet staart naar de vissenkoppen op de krant. De koppen staren glazig terug. Wat zouden hun ogen zien als ze niet dood waren? vraagt kleine Piet zich af. Dan begint hij te tekenen…
Kleine Piet is het verhaal van het zesjarige schooljongetje dat schuilgaat achter de grote Piet Mondriaan. Hij had zijn tekentalent van niemand vreemd, maar ontwikkelde zich als kunstenaar op geheel eigen wijze.
Het boek is verkrijgbaar bij het Mondriaanhuis en in Amersfoortse boekhandels. Je kunt Bette ook mailen voor een bestelling.
Gottmer 2021 (met houtsneden van Henriette Boerendans)
‘Weet je wat ik later worden wil?’ vroeg de eik aan de beuk.
‘Nee,’ zei de beuk, ‘wat dan?’
‘Een eikenhouten kastje.’
‘Is dat leuk?’
De eik knikte.
‘Dan wil ik ook een eikenhouten kastje worden,’ zei de beuk…
Tien bomen vertellen elkaar wat ze later willen worden. Maar kan dat ook? Kan de populier een viool worden of is zo’n instrument uit ander hout gesneden? Wat moet de paardenkastanje doen om later opnieuw een paardenkastanje te worden? Van welke boom komt het hout dat Henriette Boerendans gebruikt voor haar houtsneden? En wat bedoelt de treurwilg precies als ze zegt dat ze later gewoon gaat vermolmen?
Download hier de lestips bij het boek.
Versjes en verhalen over beestjes in de tuin
Volt 2021 (samen met Naomi Tieman, illustraties Djenné Fila)
Het wiebelt, het vlindert, het kriebelt, en het zindert,
het schuifelt, scharrelt, het suist.
Het klappert, het wriemelt, het flappert, het friemelt,
het bromt en het snort en het ruist.
Het tjirpt en het ritselt, het zoemt en het zingt.
Het kruipt en het prikt en het danst en het swingt…
Op een vroege morgen, als Rups in zijn coconnetje zit te wachten tot hij een vlinder wordt, ontmoet hij Eendagsvlieg. Zij is net aan de eerste en laatste dag van haar leven begonnen en heeft geen tijd om met hem mee te wachten. Eenmaal uit zijn cocon gekropen wil Vlinder dolgraag aan Eendagsvlieg laten zien hoe mooi hij is geworden. Maar waar is ze gebleven? Vlinder gaat haar zoeken en komt onderweg allerlei andere kriebelbeestjes tegen.
Gottmer 2020 (bewerkt en vertaald uit het Zweeds, illustraties Martijn van der Linden)
Meer dan honderd jaar geleden leefde er op een kleine boerderij in het zuiden van Zweden een jongen die niet wilde deugen. Hij kwam bijna altijd te laat op school, maakte nooit zijn huiswerk en had er plezier in om de dieren op de boerderij de stuipen op het lijf jagen. ‘Wat moet er toch terechtkomen van onze Nils,’ verzuchtte zijn moeder regelmatig. ‘Hij is te lui om een beroep te leren. We mogen blij zijn dat hij zo af en toe voor ons op de ganzen past...’
Ruim honderd jaar geleden vroeg de Zweedse Vereniging voor Leerkrachten Selma Lagerlöf of ze een aardrijkskundeboek wilde schrijven. Ze bedacht een verhaal waarin een jongen die voor straf veranderd is in een kabouter met een troep wilde ganzen alle provincies van Zweden overvliegt, maar ze vergat één provincie. Daardoor werd Nils Holgerssons wonderbare reis door Zweden uiteindelijk een gewoon boek vol spannende avonturen over Nils en zijn reis met de wilde ganzen.
(met tekst en illustraties van Sylvia Weve)
‘Marie, dit is geklieder!’ Marie keek naar de jamvlek op haar jurk. ‘Ik heb het niet over die vlek,’ zuchtte juffrouw Vogel. ‘Ik heb het over je tekening. Kanaries zijn geel, met roze snaveltjes. Ze hebben pootjes, geen wielen. En je hebt alweer niet binnen de lijntjes gekleurd.’ Marie legde haar paarse kleurpotlood neer en keek naar de tekening van Peter, die naast haar zat. Zijn vogel was kanariegeel met roze en keurig ingekleurd…
Marie’s verhaal krijgt een wonderlijke wending als zij in het geheim schilderlessen krijgt van Corrie en Bram, bij wie ze niet meer tussen de lijntjes hoeft te kleuren. In hun atelier hoeven Marie’s tekeningen nergens op te lijken en mogen ze sprankelen van speelsheid en expressie.
Volt 2020 (illustraties Djenné Fila)
Lang geleden leefde er in Rusland een knappe prins, die Ivan heette. Prins Ivan was voor bijna niemand bang en deed niets liever dan erop uittrekken om spannende avonturen te beleven. Op een van zijn avontuurlijke tochten kwam prins Ivan bij een appelboomgaard. ‘Ik zou wel een appeltje lusten,’ zei hij bij zichzelf. ‘Van wie zou deze boomgaard zijn? En waarom staat er zo’n hoog ijzeren hek omheen?’ Nieuwsgierig liep hij naar het hek en gluurde tussen de ijzeren spijlen door de boomgaard in…
Russisch sprookje over een dappere prins die – gewapend met een vuurvogelveer – de strijd aangaat met de onsterfelijke reus Kashei. Waar zijn de elf prinsen gebleven die eerder probeerden de prinsessen die Kashei gevangenhoudt in zijn kasteel te bevrijden? Leven de prinsessen nog? En lukt het prins Ivan wel om Kashei te overwinnen?
Gottmer 2015 (illustraties Jan Jutte)
Ik sta met mama te wachten bij de kassa van de supermarkt. Achter ons staat een stoere jongen met lang, zwart haar. Hij heeft alleen een zak chips. ‘We zijn iets vergeten,’ zeg ik. Mama kijkt in ons winkelwagentje. ‘Wat dan?’ ‘Je zou nog vertellen hoe die twee baby’tjes in de buik van die mevrouw kwamen.’ De stoere jongen met de chips lacht. ‘Dat is waar ook,’ zegt mama. ‘Als we thuis zijn, zal ik het je vertellen.’ ‘Waarom niet nu?’ vraag ik. ‘Ja,’ zegt de stoere jongen. ‘Waarom niet nu? Ik wil het ook wel weten...’
Jip krijgt een broertje. Maar hoe is dat broertje in mama’s buik terecht gekomen? Wat gebeurt er met al die eitjes en zaadjes die geen baby worden? Hoe weet Jips broertje dat hij pas na negen maanden groeien geboren mag worden en niet veel te vroeg, zoals het broertje van Bram? En hoe gaat dat eigenlijk precies, geboren worden?
Gottmer 2017 (heruitgave, illustraties Joanne Lew-Vriethoff)
‘Welkom aan boord van de Draculus Drie,’ krast kapitein Krauw. ‘Mijn mannen zullen je wegwijs maken.’ PéPé kijkt om zich heen. De Draculus Drie is een erg oud schip, dat zie je zo.Het zeil lijkt een beetje op zijn oudste spijkerbroek. Met heel veel lappen erop. Er zitten gaten in de reling waar bordjes bij staan. Slordige bordjes met zinnen als: PAS OP: GAT IN RELING en OVER BOORD VALLEN VOOR EIGEN RISICO
Peter-Paul wil later piraat worden. Op een dag moet hij van meester Dingemans een opstel schrijven over wat hij wil worden en waarom. Als piratenkapitein Krauw het opstel leest, denkt hij dat het een sollicitatiebrief is. Hij nodigt PéPé uit om leerlingpiraat te worden op de Draculus Drie, waar hij piratenles krijgt van Hens 1, 3 en 4.
Gottmer 2016 (heruitgave, illustraties Joanne Lew-Vriethoff)
Sander is een erg lief kind. Zo lief dat de ouders van andere kinderen vaak tegen Sanders vader en moeder zeggen: ‘Jullie boffen maar!’ Dan kijken zijn ouders elkaar aan en zeggen: ‘Boffen, boffen? Zo zouden wij het niet willen noemen. Het is gewoon een kwestie van opvoeding. Consequent zijn: zeggen wat je doet en doen wat je zegt. Wat er ook gebeurt en hoe moeilijk het soms ook is.’
Aan het eind van de zomervakantie heeft Sander er opeens genoeg van om altijd maar lief te zijn. Op een parkeerplaats langs de Franse snelweg luistert hij niet als zijn ouders roepen dat hij van het springkussen af moet komen omdat ze verder gaan rijden. Dat besluit is het begin van een spannend avontuur, waardoor Sander niet op tijd terug is voor zijn eerste schooldag in groep vier.
Leopold 2018 (kunstprentenboek, illustraties Sylvia Weve)
De nieuwe jongen woonde met zijn vader in het huis achter de kerk. ‘Heb jij geen moeder?’ vroegen de andere kinderen. ‘Jawel,’ zei de jongen. ‘Je kunt haar alleen niet zien.’ De andere kinderen keken elkaar aan. ‘Wat je niet ziet, bestaat niet,’ vonden ze. De jongen dacht daar anders over. Thuis haalde hij verf en penselen uit de kast en schilderde zijn moeder…
Een kleine jongen probeert contact te maken met zijn overleden moeder. Hij kijkt door haar ogen naar de wereld waarin hij leeft en schildert die voor haar. In de illustraties van Sylvia Weve zie je de stijl van de schilder Jawlensky terug.
Gottmer 2023 (illustraties Sylvia Weve)
Ik hoef niet veel te doen, ik hoef alleen maar iets te zijn:
een schoot om met een boek in neer te ploffen.
Een warme, zachte schoot, niet al te groot, niet al te klein.
Ik heb het ongelofelijk getroffen…
Hoe voelt het om een luie stoel te zijn, of een ingezakte taart, of een geheim? Wat beweegt een vliegenmepper? Vinden appels het erg om opgegeten te worden? En hoe voelen voeten in te kleine schoenen zich? Ontdek het in Zo voelt dat, een boek vol gedichten over het gevoelsleven van doodgewone dingen.
Download hier de lestips bij het boek.
Luister naar gedichten die liedjes zijn geworden:
GeheimSamsara 2021 (illustraties Sylvia Weve)
Seks is niks geks, ben je gek, seks is fijn! Als seks niet bestond, zou jij er niet zijn…
Seks is iets heel gewoons. Bijna iedereen doet het vroeg of laat. Maar met elkaar praten over seks is minder gewoon. Giebelen en grapjes maken lukt wel, maar het er serieus over hebben is veel moeilijker. Alsof seks te leuk is voor woorden. Hoe noem jij je eigen penis of vagina als je er gewoon over wilt praten? Zeg je lul en kut of vind je pik en poes beter klinken? Seks is niks geks is een boek vol spannende plaatjes en belangrijke weetjes over seks. Er komen quizvragen in voor over moeilijke woorden die te maken hebben met seks. En er staan gedichten in over piemels en poenies, over hoe zeepokken het doen en over eruitzien als een jongen, maar je een meisje voelen.
Bekijk hier het filmpje dat bij dit boek hoort.
Kinderboekenweekgeschenk – CPNB 2021 (illustraties Pyhai)
Het was midzomer. Ze zaten met z’n zessen rond het vuur voor het langhuis en vierden Tirils tiende verjaardag. In de vlammen lagen drie tot op het bot afgekloven schapenschedels te verkolen en Tiril lepelde gulzig het laatste beetje havermout met vossenbessensaus uit de mooi versierde houten kom die haar vader voor haar had gemaakt als verjaardagscadeau…
Tiril kan worden wat ze wil. Net als haar lievelingsgod Loki, die ze kent uit de spannende godenverhalen van haar vader. Op een dag besluit ze samen met haar vriend Thialfi op zoek te gaan naar een geheimzinnige toverdrank die van de meest eenvoudige schapenboer een dichter maakt. Om de drank te bemachtigen moeten ze door de onherbergzame wereld van de Joekels en de Minkels reizen. Daar komt Tirils gave hen al snel goed van pas.
Download hier de lestips bij het boek.
Gottmer 2019 (illustraties Sylvia Weve)
Mijn vader is een lieverd, mijn moeder is een schat,
maar dat mijn vader ooit iets met mijn moeder heeft gehad,
dat kan ik niet begrijpen, daar kan ik echt niet bij.
Ze hebben niets, maar dan ook niets gemeen, behalve mij…
De liefde is iets onbegrijpelijks. Mensen worden verliefd op elkaar, gaan samenwonen of trouwen en krijgen kinderen. Maar soms gaat de liefde over, en dan? Uit elkaar is een boek vol gedichten over liefde die voorbijging. Toch is het niet alleen maar een verdrietig boek. Want hoe naar het ook is als je ouders uit elkaar gaan, en hoe moeilijk als ze opnieuw verliefd worden, vaak ontstaat daardoor ook ruimte voor dingen waar je blij van wordt: Er is geen geruzie meer, je hebt twee kamers en je mag ’s zomers twee keer op vakantie. Of je krijgt er zomaar opeens een stoere grote broer, een lief klein zusje of een nieuwe opa en oma bij.
Luister hier naar de uitzending van de Grote Vriendelijke Podcast over Uit elkaar.
Gottmer 2017 (illustraties Sylvia Weve)
Is de tijd een keer begonnen?
Houdt de ruimte ergens op?
Kun je op de maan ook zonnen?
Hangt Nieuw-Zeeland op z’n kop?
Waren mensen vroeger apen?
Is bevroren water nat?
Gaan de sterren ’s morgens slapen?
Was de aarde vroeger plat?
Er zijn vragen die om antwoord vragen. Er zijn ook vragen die vragen om een versje, een gedicht, een lied, een schilderij. Was de aarde vroeger plat? staat vol versjes rond vragen die niet zo eenvoudig te beantwoorden zijn. Ze draaien vrolijk om die vragen heen en nodigen je uit om – alleen of samen met anderen – op zoek te gaan naar je eigen antwoorden.
Boek en cd, Gottmer 2014 (illustraties Sylvia Weve)
Ik ruik je in de linde,
ik ruik je in de rozen.
Ik ruik je in kamille,
in jasmijn en in frambozen.
Ik ruik je in het fluitenkruid
en in de berenklauw.
Overal en nergens ruik ik jou…
Hoe zou het leven eruitzien als de dood niet bestond? Zou van de hoge duikplank duiken dan nog even spannend zijn? Hoe dachten de oude Egyptenaren over de dood? Waarom vieren ze in Mexico elk jaar het feest van de doden? Hoe voelt het om iemand te verliezen van wie je heel veel houdt? Bestaat er een hemel? Is doodgaan altijd erg? En hoe houd je de herinnering aan iemand die gestorven is levend? Over zulke vragen gaan de gedichten in Doodgewoon. Want hoe gewoon de dood misschien ook is, als je ermee te maken krijgt voelt dat anders.
Bekijk hier het lesmateriaal bij Doodgewoon
Luister naar een liedje uit Doodgewoon:
Gottmer 2010 (illustraties Sylvia Weve)
Een oester uit het Hollands Nauw,
kwam bij de dokter, met zijn vrouw.
Mijn man, zo sprak zijn echtgenote,
mijn man is altijd zo gesloten…
In Ik leer je liedjes van verlangen maak je kennis met 47 verschillende dieren en hun eigenaardigheden. De koe in de wei heeft heimwee naar vroeger, toen de stier nog wel eens langskwam. De verliefde watertor laat zien waarom het zo belangrijk om zelf te leren schrijven. Het ijdele schaap is boos op kapper wolhandkrab, die haar vacht bedorven. En de aasgier loopt trots als een pauw te pronken met andermans veren. Weemoed en verlangen, vriendschap en verdriet, niets menselijks is al deze dieren vreemd.
Kijk en luister hier naar Bram van der Vlugt die De oester voordraagt
Gottmer 2018 (ontwerp en illustraties Autobahn)
Waar komen de 26 letters van ons alfabet eigenlijk vandaan? Hoe lang bestaan ze al en wie heeft ze ooit bedacht? A is van Os geeft op een speelse manier antwoord op deze vragen. En wat blijkt? De A is helemaal niet van Aap, maar van Os!
Gottmer 2016 (illustraties Sylvia Weve)
Er was eens, in een donkergrijs verleden, een arme jongeman. Zijn naam was Rijk. Hij woonde in een huisje langs een dijk en deed wat alle arme mensen deden: Hij hakte hout, hij maakte vuur, hij bakte donker brood en waste elke week zijn vuile kleren in de sloot…
Rijk is een eenvoudige jongen die door zijn moeder de wijde wereld in wordt gestuurd om te ontdekken wie hij is. In het ‘land achter de heg’ ontmoet hij arme én rijke mensen. Allemaal helpen ze hem op hun eigen manier bij zijn zoektocht naar zichzelf. Met cd, waarop de voorgelezen tekst wordt ondersteund door sfeervolle muziek.
Querido 2020 (op rijm vertaald uit het Zweeds, tekst Astrid Lindgren, illustraties Marit Tornquist)
Kalfjes gaan slapen ver op de velden,
varkens en veulentjes onder de eik.
Schapen gaan slapen, en kleine konijnen
vallen in slaap met hun neus in hun vacht.
Net als ons katje, want nu is het nacht.
Maar het katje heeft nog geen zin om te gaan slapen. Het glipt naar buiten en komt meer jonge dieren tegen die nog niet helemaal klaar zijn voor de nacht.
Luister naar het Zweedse slaapliedje Alla ska sova (Alles gaat slapen) bij het boek. Het werd gezongen op de begrafenis van Astrid Lindgren:
Gottmer 2016 (op rijm vertaald uit het Engels, tekst Rachel Bright, illustraties Jim Field)
De leeuw op de rots gaf een brul van plezier.
Hij wist het nu ook: Ieder mens, ieder dier
heeft diep in zijn binnenste alles in huis:
een dappere leeuw én een angstige muis.
Een klein muisje kijkt enorm op tegen de leeuw, die dankzij zijn luide gebrul door iedereen gehoord en gezien wordt. Maar als hij eenmaal neus-aan-neus met hem staat, blijkt er in die stoere leeuw ook een bang muisje verstopt te zitten.
Lees ook Laat maar los, Koala, Wolfje wil naar huis, Twee vechtende eekhoorntjes en De walvis wilde meer.
Querido 2017 (op rijm vertaald uit het Engels, tekst Gabby Dawnay, illustraties Alex Barrow)
Als ik een dinosaurus had, zou ik hem kunstjes leren:
gaan zitten, mij een pootje geven, dingen apporteren…
De andere kinderen in de klas zouden dol op hem zijn, maar wat zouden papa en mama vinden van een dino als huisdier?
Lees ook: Had ik maar een octopus
Gottmer 2010 (op rijm vertaal uit het Engels, tekst Julia Donaldson, illustraties Axel Scheffler)
Elke dag gaf juffrouw Draak haar drakenklasje les. Ook Dries ging graag naar school. Hij was de grootste van de zes.
Dries wil graag de beste van de klas zijn, maar het lukt hem niet. Tot hij hulp krijg uit onverwachte hoek.
Lees ook Draak Dries en de vliegende dokters, Stap maar op mijn bezemsteel, De rommelige reus, De slak en de walvis, Mannetje Tak, Ik ben een lelijk beest, Vogel Vliegop en Mijn mama heeft geen slurf
Gottmer 2018 (op rijm vertaald uit het Noors, tekst Inger Hagerup, illustraties Paul René Gauguin, kleinzoon van de Franse schilder)
In de wrakken van de schepen op de bodem van de zee
zemen kwallen zonder strepen alle ruiten van de schepen,
tot ze glanzen als een spiegel. En de vissen helpen mee…
Mooi vormgegeven bundel vol sfeervolle, licht absurdistische kindergedichten van Inger Hagerup, een van de belangrijkste Noorse dichters van de twintigste eeuw.
Samsara 2020 (vertaald uit het Noors, tekst en illustraties Kaia Dahle Nyhus)
De wereld kwam eerst, en de wereld zei ja! Zo begon alles. Toen kwam de tijd, en de tijd zei ook ja! De tijd begon te lopen. Heel snel! Alles ging snel en het was ijskoud. Al het water was bevroren. Toen kwam de zon. Het werd warm en licht en het ijs smolt…
Hoe is de wereld ontstaan? Waar komen wij mensen vandaan? Waren de dieren er altijd al? Dit prentenboek neemt de jonge lezer mee op een prachtige ontdekkingsreis door de evolutie van het leven op aarde.
Gottmer 2011 (op rijm vertaald uit het Amerikaans, tekst en illustraties Dr. Seuss)
Voeten als slakken of snel als een trein.
Handige voeten en voeten met pijn.
Trap voeten, flap voeten, kleine of grote.
Noem je dit voeten of noem je dit poten?
Lezen gaat goed met de kat met de hoed! Vier Dr. Seuss-titels van oplopend niveau (van AVI E3 tot en met E4) in één leeskoffertje verzameld: Er zit een knak in mijn zak, Het voetenboek, De kat met de hoed en Groene eieren met ham. Lees ook Een dans op Jans, Een vis, twee vissen, heel veel zeevissen en De kat met de goed komt terug.
Gottmer 2014 (op rijm vertaald uit het Amerikaans, tekst en illustraties Dr. Seuss)
Gefeliciteerd, vandaag is jouw dag!
Doe ermee wat je wilt. Alles kan, alles mag…
En geen paniek als het eens tegenzit - zolang je je rechtervoet niet verwart met je linkerarm, kun je bergen verzetten. Een doldwaas tegelijkertijd wijs boek voor jong en oud.
Gottmer 2014 (op rijm vertaald uit het Amerikaans, tekst en illustraties Dr. Seuss)
Ver weg, in de Flikflakbaai, wonen de Fnuiken.
De Flikfnuiken hebben een ster op hun buiken.
De Flakfnuiken niet. Flakfnuikbuiken zijn bloot.
Dat is het verschil. Dat verschil is niet groot…
Maar groot genoeg om jaloers te maken. Tot er op een dag een professor verschijnt die iedereen een ster kan bezorgen. Probleem opgelost. Of toch niet?
Gottmer 2015 (op rijm vertaald uit het Amerikaans, tekst en illustraties Dr. Seuss)
Wees blij dat je niet rondrijdt op een Bultrug-dromedaris.
Niet iedereen beseft hoe onontkoombaar het gevaar is
als op een dag het knoopje van je Bultrug-zadel knapt…
In dit nieuwste deel in de Dr. Seuss-collectie draait het allemaal om één ding: Blij zijn met wie je bent en wat je hebt.
Lees ook Hoe de Gniep de Kerst stal, Aan de andere kant van de Heuvels van Horus, Horton hort een Hun en Het Slaapboek